EBEVEYNLERİN HAMİLELİKTE ÇOCUKLARIYLA İLGİLİ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ DOĞUM SONRASINDA EBEVEYN- ÇOCUK İLİŞKİSİNİ ETKİLER Mİ?
Gelişim psikolojisi alanında yapılan çalışmalar çocuğun zihin gelişiminden duygusal gelişimine tüm gelişim alanlarında ebeveynlerin tutum ve davranış örüntülerinin etkisini göstermektedir. Ebeveyn çocuk ilişkisi genel kanının aksine bebeklikte değil hamilelik sürecinde anne karnında başlamaktadır. Çocuk ve aile ilişkilerini inceleyen araştırmalarda görülmektedir ki çocukların ebeveynleriyle ilişki ve etkileşimi anne karnına düştüğü andan itibaren var olmaktadır. Bunun bir sonucu olarak çocuk ve ebeveynlerin ilk yıllarda kurdukları bağın temelleri hamilelikte atılmaktadır.Bu bağlamda yapılan bir araştırma ebeveynlerin hamilelik sürecinde çocuklarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini ölçerek bunların doğum sonrasında ebeveyn- çocuk ilişkisi üzerinde etkisi olup olmadığını incelemiştir. Çalışmada toplamda 1862 anne ve baba yer almıştır. Sonuçlar doğum öncesi uygulanan prosedürlerde çocuğuyla ilgili beklentilerin doğum sonrasında ebeveyn-çocuk ilişkisi kalitesini etkilediğini göstermektedir.
Kaynakça: Foley, S., & Hughes, C. (2018). Great expectations? Do mothers’ and fathers’ prenatal thoughts and feelings about the infant predict parent-infant interaction quality? A meta-analytic review. Developmental Review, 48, 40-54.
Hazırlayan: Psikolojik Danışman Betül Köksal