Neden yalnız kalmak isteriz?
2019 yılında Virginia Thomas ve Margarita Azmitia, kişilerin yalnız kalma nedenlerini öğrenmek için yaptıkları anket çalışmasında, kişilere seçmeleri için “olumlu ve olumsuz yalnız kalma nedenlerini” içeren birkaç önerme sunmuşlardır. Ayrıca kişilerden dışlanma, depresyon ve sosyal anksiyete düzeylerine dair ölçümler de almışlardır.
✔️Çalışmanın sonuçlarına göre insanların yanında kendilerini huzursuz hissettikleri için yalnız kalmayı tercih eden kişilerin yalnızlık, depresyon ve sosyal anlamda kaygı yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca olumsuz sebeplerden ötürü yalnız kalmak isteyen kişilerin kim olmak istedikleri konusunda net bir fikre sahip olma, benliklerini kabul etme, hayatındaki sorumlulukları yönetme, geleceğe yönelik planlamalar yapma ve kişisel gelişimden zevk alma olasılıklarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, olumlu yalnız kalma sebebi olan kişilerin (içsel sebeplerden kaynaklı; keyif aldıkları için) ise kendilerini daha az yalnız, dışlanmış ve depresif hissettikleri görülmüştür. Ek olarak bu kişiler benliklerine dair daha olumlu tutumlar sergilemişlerdir.
✔️Kısacası yalnız kalma isteğinin, her zaman bir sorundan kaynaklı olduğu düşünülmemelidir. Yalnız kalma tercihinin nedenleri olumluysa, kişinin kendi benliğini kabul etme ve kişisel gelişimden zevk alma olasılığı daha yüksek olabilir.
Görsel: Edward Hopper
Huston, M. (2019, Aralık 12). Why you want to be alone and why that matters. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-single/201912/why-you-want-be-alone-and-why-matters#:~:text=They%20believe%20that%20spending%20time,you%20choose%20to%20be%20alone
Hazırlayan: Psikoloji Öğrencisi Özge İlhan