“ORTA YAŞ KRİZİ” GERÇEKTEN VAR MIDIR?

Orta yaş döneminde (40-60 yaş) bir anda üstü açık araba almaya karar veren, yasak ilişkiler yaşayan, estetik ameliyatı olmak ya da dövme yaptırmak isteyen kişiler için aklımızdan sadece onların “orta yaş krizinde” oldukları geçer. Kimileri için zor ve hassas bir dönem olsa da orta yaşın bir kriz olduğu fikri yaygın bir yanlış inançtan başka bir şey değildir. 1965’de Psikanalist Elliott Jaques tarafından gündeme gelen “orta yaş krizi” fenomeni, daha sonra yapılan çalışmalarda desteklenmemiş olmasına rağmen popüler kültürde hala yerini korumaya devam etmektedir.

Orta yaş, bilinen şekliyle kişinin yaşam amacı konusunda tereddüte düştüğü ve şu anki hayatının istediği hayat olup olmadığıyla ilgili endişelendiği bir şüphe dönemidir. Ayrıca yaşamsal sorumlulukların en yüksekte olduğu; çocuğa ya da ebeveynlere bakıldığı, sevilen kişilerin kayıplarının yaşanabildiği, aynı zamanda yaşlılığın kapıda olduğunun ve bir süre sonra çalışma hayatının biteceğinin farkında olunduğu stresli de bir süreçtir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar orta yaşın her zaman psikolojik bir kasvet dönemi olmadığı yönünde.

43-52 yaş arası kadınlarla yapılan bir çalışmada, kadınların yaşlandıkça daha az bağımlı ve özeleştirel; daha özgüvenli, sorumlu ve kararlı olma eğiliminde oldukları görülmüştür (Helson&Wink,1992).

Aslına bakıldığında orta yaş dönemi bir geçiş dönemidir. Bu nedenle bu dönemi hem muhakemenin yapıldığı hem de daha fazla iç görü kazanıldığı, iyileşme ve umudun arttığı bir süreç olarak da ele almak mümkün. Bunun yanında kişiden kişiye değişen faktörler ve yaşam olaylarının etkisi düşünüldüğünde sadece yaştan kaynaklı bir krizden bahsetmek de pek doğru olmayacaktır.

Görsel: Alastair Adams

Helson, R., & Wink, P. (1992). Personality change in women from the early 40s to the early 50s. Psychology and aging, 7(1), 46.

https://amp.cnn.com/cnn/2019/10/14/health/midlife-crisis-the-conversation-wellness/index.html

https://amp.theguardian.com/society/2018/jul/21/midlife-crisis-myth-life-gets-better-after-50

Hazırlayan: Psikoloji Öğrencisi Özge İlhan

Leave a Comment

Bize Ulaşın

Tüm Sorularınız İçin Mail Atabilirsiniz